Ez egy nagy világ odakint. Az internet átalakította mindennapi életünk megosztását, és a fiatalabb generációk számára az internet a társadalmi életük hatalmas része, szabadidős, és oktatásfejlesztés.

Az okostelefon-tulajdonosok növekedésével a 16 évesnél fiatalabbak körében, minden eddiginél több gyermek férhet hozzá az internethez. A statisztikák azt mutatják, hogy kb A gyermekek 45% -a az Egyesült Államokban 10-12 éves korú okostelefonnal rendelkezik, ez a szám jelentősen növekszik a tizenévesek körében.

De a fiatalok biztonsága az interneten kihívást jelent. Minden szülő tudja, hogy van olyan tartalom az interneten, amely nem alkalmas gyermekeik számára, és sok szülő kíváncsi arra, hogyan védhetik gyermekeiket online.

Olyan eszközök, mint A Google biztonságos keresése csak bizonyos fokig működik, és még az internetszolgáltatói által érvényesített korlátozások is átengedhetik a nem kívánt anyagokat. A legaggasztóbb azok a webhelyek, amelyek látszólag biztonságos a gyerekek számára, mint például a YouTube, amely valójában tartalmazhat a felhasználók által feltöltött érzékeny tartalmat, vagy témákkal foglalkozik nem akarja, hogy gyermekei ki legyenek téve.

Tehát mit tehet az érintett szülő, hogy korlátozza gyermekei kockázatát az interneten? Jó hír, hogy vannak rengeteg módon tudsz adjon hozzáférést a gyerekeknek az internethez és hagyja, hogy internethez csatlakoztatott eszközöket használjanak, a biztonságos út.

Blokt összeállította a legfontosabb tippek a gyermekek online biztonságának megőrzéséhez, a gyermekbarát böngészőktől kezdve egészen az adatvédelmi és letöltési kérdésekről folytatott kemény beszélgetésekig. Itt megtudhatja, hogyan védheti gyermekeit online!

Gyermekbiztonsági keresőmotorok

A keresőmotorok a leggyakrabban használt eszközök az interneten. Szinte mindenki használta a Google-t vagy a Bing-et keresésekhez, és megfelelő használatuk esetén a keresőmotorok nélkülözhetetlen eszköz.

Viszont nem megfelelő keresési eredményeket adhatnak vissza. A legtöbb keresőmotor felajánlja a lehetőséget blokkolja a felnőtteknek szánt tartalmat pornográf anyagokat, erőszakos jeleneteket, fegyvereket vagy szélsőséges politikai és vallási anyagokat tartalmazhat.

A KidzSearch tökéletes a fiatalabb gyermekek biztonságban és szórakoztatásában

Ezt nevezik ‘Biztonságos keresés’A Google-on, de még ebben a módban is böngészés közben is fennáll annak a lehetősége, hogy a gyermekek ki vannak téve a felnőtteknek szóló anyagoknak. Ehelyett miért ne használna kifejezetten gyerekeknek szóló keresőt?

Számos lehetőség kínálkozik azoknak a szülőknek, akik korlátozni szeretnék azt, amit gyermekük egy keresőmotoron keresztül lát. KidzSearch, például, amely a Google keresőmotorjának egyedi verzióját használja, a rendkívül népszerű biztonságos keresőmotor.

Gyermekei szabadon kereshetnek fel mindent, ami tetszik, és a KidzSearch biztosítja ezt semmilyen explicit anyag nem jelenik meg a keresési eredmények között. Hasonlóképpen oktatási anyagokat, saját videocsatornát kínálnak a gyermekbarát anyagokhoz, és még híreket is kínálnak a gyerekeknek!

Más keresőmotorok, amelyek biztonságban tartják gyermekeit:

  • Rekesztőháló – A tartalom keresése és rangsorolása a gyermekek számára való alkalmassága alapján. Megmutatja azokat a webhelyeket, amelyeket kifejezetten gyermekeknek írtak a keresési eredmények teteje felé, ahol a legvalószínűbb, hogy rájuk kattintanak, valamint a jól ismert webhelyeket, amelyek egy felnőtt közönség számára vannak lefelé írva. Az általa bemutatott tartalmak egyike sem tartalmaz kifejezetten kifejezett vagy a gyerekeknek nem barátságos tartalmat.
  • Kidtopia – A Kidtopia keresőmotor és oktatási erőforrás egyaránt elsősorban a fiatalabb gyermekek számára készült. A Google egyedi keresési funkciójával és a gyerekekre szabott rengeteg erőforrással a Kidtopia lehetetlenné teszi a gyermekek számára a nem megfelelő tartalom keresését.

Gyermekbiztos böngészők

Természetesen a gyermekbiztos keresők csak bizonyos fokig védje gyermekeit online. Mindig fennáll annak az esélye, hogy egy normál webböngésző használatakor a gyermek egyszerűen kitér a gyermekbiztonságos helyről, és megkezdi olyan webhelyek használatát, amelyek felett Ön kevés ellenőrzést gyakorol.

Gyermekbiztos böngészők

Erre is van megoldás. Vannak több gyermekbiztos böngésző fejlesztés alatt állnak, amelyek teljesek önálló alkalmazások mint a Google Chrome vagy az Internet Explorer, amelyek biztonságos internetes élményt teremtenek a gyermekek számára.

A Chrome ezt bizonyos mértékben a felügyelt fiókjain keresztül kínálja, amely csak a gyerekzár használatával teszi lehetővé a kapcsolatot a szülők által előzetesen jóváhagyott webhelyekkel. A szülők is kaphatnak egy extra védelmi réteg az ingyenes használatával Blocksi kiterjesztés. A Bloksi a Chrome tetején fut, hogy azonnal azonosítsa és blokkolja az érzékeny anyagokat. Ez egy meglehetősen robusztus módszer annak biztosítására, hogy a gyerekek ne érhessék el az ismert explicit webhelyeket.

A kifejezetten gyermekekre szabott böngészők a következők:

  • ZAC böngésző – Ez a böngésző az autista gyermekek számára készült, így eltávolítja a hagyományos web-böngészők által kínált sok funkciót – így kevésbé könnyű megtörni vagy módosítani a beállításokat. A szülők azt is megállapítják, hogy ez a böngésző tökéletes azoknak a fiatalabb gyerekeknek, akik véletlenül navigálhatnak egy potenciálisan veszélyes webhelyekre egy normál böngészőben.
  • Kido’z böngésző – Ez egy fizetős böngésző, de az egyik legbiztonságosabb böngészési élményt kínálja a gyerekeknek. Védett bejelentkezéssel a szülők teljes mértékben ellenőrzik ezt az önálló alkalmazást, így a gyerekek biztonságosan böngészhetnek a neten.

Beszélje meg gyermekével a „személyes” adatok jelentését

Minden szülő hallott gyermekeiről szóló rémtörténeteket személyes adatok online megosztása, például képek, érzékeny információ, és magánéletük szempontjai.

Szülőként talán még ennek a helyzetnek is a fogadó végén álltál, ahol egy ideges gyermek után tért haza az iskolából pletyka elterjedt valamiről, amit online mondtak vagy tettek. Felnőttként tudjuk, hogy ez elmúlik, de a gyermekek számára ilyen helyzetek lehetnek hihetetlenül stresszes és befolyásolják társadalmi életüket és oktatásukat.

Beszélje meg gyermekével a „személyes” adatok jelentését

Ezért fontos világos határokat szabjon gyermekeivel kb mit kellene és mit nem kellene közzétenniük az interneten. Ha ez a személyes életük egyik aspektusa, nem szeretnék, ha mindenki tudná, akkor nem szabad sehol online feltenni – még privát üzenetben sem. Miután valamit megosztottak az interneten, az meg is van legjobb feltételezni, hogy örökre ott van.

Ehelyett tudassa gyermekeivel, hogy ha valami személyes dolgot kell megosztaniuk, akkor szülőként és barátként egyaránt megbízhatnak benned. Úgy, a személyes kérdések a családon belül maradnak egységet, és ne haladjanak az interneten.

Ez kiterjed arra is adatok megőrzése mint például telefonszámok, címek, életkor, és melyik iskolába járnak a nyilvánosság köréből. Sajnos az ilyen információkat tisztességtelen személyek megszerezhették, és felhasználhatták a gyermekek személyes életével kapcsolatos információk gyűjtésére.

Óvatosan beszél-e gyermeke idegenekkel online??

Az online játékok, a közösségi alkalmazások és a médiaalkalmazások, például az Instagram elterjedtségével könnyebb, mint valaha ismerkedjen meg online az „idegenekkel”, akik nem lehetnek azok, akiknek látszanak. De a régi mondás: „Ne beszélj idegenekkel” sokkal nehezebb az interneten, mint a való életben.

Az internet számos eszközzel elérhető, például játékkonzolokon keresztül, ahol a hangcsevegés általános. A legtöbb játékos vagy olyan ember, akivel gyermeke online kapcsolatban lesz, törvényes egyének és valószínűleg más gyermekek is, de nem lehet biztos benne. Mivel az internetünk egyre inkább közösségi, így van nehéz korlátozni, kivel kommunikálnak online.

Ne beszélj idegenekkel

Ehelyett valószínűleg könnyebb konstruktív beszélgetéseket folytatni gyermekével a az idegenekkel való online csevegés veszélyei. Beszélje meg gyermekével a beszélgetések tartalmának korlátozásának fontosságát, amint azt fent leírtuk. Ha társadalmi vagy rekreációs tapasztalatuk függ ettől, tájékoztassa őket arról, hogyan tudnak biztonságban maradni, például személyes adatok, tartózkodási helyük vagy akár valódi nevük megosztása.

Ehelyett, ha gyermeke online közösségben vagy videojátékokban vesz részt, bátorítsa őket arra, hogy tartsák meg a beszélgetés témáját, hogy továbbra is a játék maradjon, és biztosítsák, hogy álnevet használnak valódi identitásuk védelme érdekében.

Állítsa be az internethasználat és a képernyőidő korlátozását

Ez a pont áttér a gyermek általános egészségi állapotára és jólétére, valamint az online biztonságra. A 21. században a gyermekek életének annyi részét töltik online, hogy ők túl érzelmileg befektethet online életébe, és elhanyagolja egyéb mulatságukat.

Ennek lehet súlyos negatív következményekkel jár társadalmi életükön és mentális egészségükön. Azok a gyermekek, akik napi 7 óránál többet töltenek a képernyőkön, kétszer nagyobb eséllyel depresszióval vagy szorongással diagnosztizálták. Bár ez túl sok időnek tűnhet, A 14–17 éves gyermekek 20% -a töltsön ilyen hosszú vagy több online naponta csak az USA-ban.

Állítsa be az internethasználat és a képernyőidő korlátozását

Vannak rengeteg megoldás amely letölthető a gyermekek online idejének korlátozása érdekében. Különösen könnyű ezeket az alkalmazásokat letölteni mobil eszközökre, például okostelefonokra és táblagépekre. Például, OurPact lehetővé teszi a szülők számára, hogy moderálják gyermekeik eszközhasználatát.

A szülői felügyelet alkalmazás és a helymeghatározó, a OurPact is megkönnyíti korlátozza a gyermekek képernyőjének idejét. A szülők az alkalmazás segítségével beállíthatják a gyermekeik rutinját tükröző időpontokat, például lezárhatják telefonjaikat egy órával lefekvés előtt reggelig, vagy korlátozhatják a képernyő idejét napi meghatározott órákra. A OurPact is lehetővé teszi bizonyos alkalmazásokat teljesen le kell tiltani, például a Facebook alkalmazást, amíg engedélyt nem ad.

Kövesse gyermeke közösségi média fiókjait

Ez nem nyer önnek semmilyen „klassz” pontot, de ez az egyik a legegyszerűbb módja annak, hogy megvédje és figyelje, hogy gyermeke mit tesz közzé online. Több fiókja is van gyermekének, olyan közösségi médiához, mint a Facebook, Twitter, Snapchat vagy Instagram; valamint olyan szórakoztató oldalak számára, mint a YouTube, a TikToc és a Twitch.

Te talán már van személyes fiókja ezen webhelyek némelyikéhez. Ha nem, akkor a legtöbb könnyű létrehozni és csak e-mailt igényel a regisztrációhoz. Ha készen áll, megtalálhatja gyermeke profilját, és barátként „követheti” őket.

Kövesse gyermeke közösségi média fiókjait

Fontos, hogy először beszélj erről. Tájékoztassa gyermekét, hogy nem azért van, hogy kémkedjen velük, és csak arról gondoskodik, hogy ne kerüljön bajba, ne nézzen szenzitív médiát vagy ossza meg személyes adatait online.

Általában a gyermek profiljainak követésével láthatja, hogy milyen tartalmat tesz közzé, oszt meg és kedvel; vagy más felhasználók, akiket követhetnek és kommunikálhatnak velük. Heti egyszeri bejelentkezés a gyermek online életében való jelenlét fenntartásának egyszerű, de hatékony módja.

Keresse meg a számítógépes zaklatás jeleit

Az iskolai zaklatásokat elég nehéz észrevenni, de az internetes zaklatás szülőként egy teljesen új kihívást jelenthet. A számítógépes zaklatás jelei hasonlóak a hagyományos zaklatáshoz, előfordulhat, hogy gyermeke visszahúzódik, karakterén kívül cselekszik, vagy elszigetelődik. A számítógépes zaklatás egyre növekszik, val vel A gyermekek 9% -a mondván, hogy olyan üzenetküldő alkalmazások révén zaklatták őket, mint a Facebook Messenger vagy a Whatsapp.

A számítógépes zaklatással az a baj, hogy nem ér véget otthon. Most, hogy a gyerekeket a nap 24 órájában, minden héten összekapcsolják, valódi lehetőség rejlik benne legyen otthona biztonságában is zaklatás áldozata. A számítógépes zaklatásnak két fő típusa van, amelyekről szülőként tisztában kell lennie.

Az első a „trollkodás”. Ez nagyjából magában foglalja az idegenek online zaklatják vagy fenyítik a gyermeket olyan dolgokhoz, mint a megjegyzés, az általuk feltöltött kép vagy egy videó. Online trollok lehetnek szándékosan rosszindulatú és különösen bántó dolgokat mondjon gyermekének, de a fontos különbség az, hogy nem valószínű, hogy ezek a trollok a való életben ismerik gyermekét.

Internetes zaklatás

Ha el tudja érni, hogy gyermeke megnyíljon az online trollkodással kapcsolatban, akkor hatnia kell rá, hogy ezek a trollokat figyelmen kívül kell hagyni és hogy viselkedésükkel nem érdemes felemelkedni vagy elkötelezni magukat. Az online trollok többsége gyorsan unja az egyik célpontot, és áttér a másikra. Szülőként javasolhatja gyermekének idő az internetre csatlakoztatott eszközöktől amíg a helyzet nem nyugszik.

A számítógépes zaklatás második formája a gyermeke körében tartózkodóktól származik, akár az iskolában, akár helyben, akik a való életben látják és interakcióba lépnek gyermekével. Ismeretes, hogy olyan helyzetek fordulnak elő, amikor egy gyermekcsoport szisztematikusan bántalmaz egy másik gyermek, és ez a bántalmazás online módon mozoghat – gyermekének kevés hely marad, hogy otthon vagy az iskolában megszökhessen.

Ezeket az eseteket ugyanúgy kell kezelni, mint a hagyományos zaklatásokat. Határozza meg a tetteseket, mentse az üzenetek másolatait, és vigye őket az iskolába vagy a helyi hatóságokhoz. A számítógépes zaklatóknak hosszú története van jogi felelősségre vonása tetteikért, és szülőként hatalmadban kell érezned ezt a cselekvést.

Legyen tisztában a videomegosztó szolgáltatásokkal

Ha egy tinédzser szülője vagy, akkor valószínűleg hallottál róla TikToc, a rendkívül népszerű videomegosztó szolgáltatás. Számos ilyen webhely létezik, de ezek mindegyike körül helyezkedik el felhasználó által generált tartalom mint például rövid videók és klipek.

Normális esetben ezek a videomegosztó szolgáltatások egy kicsit ártalmatlan szórakozás. Sok felhasználó alkalmazhat szűrőket magukra, ami módosítja a megjelenésüket, vagy a hangváltókkal vicces rövid énekes és táncos klipeket készítenek. azonban, ezeknek az oldalaknak is van egy baljós oldala.

Legyen tisztában a videomegosztó szolgáltatásokkal

Online ragadozók lehet, hogy ezeket a webhelyeket használja kapcsolatba lépni a tinédzserekkel online, és még tinédzserként is pózol, hogy kapcsolatokat létesítsen. Míg ezeknek a közösségeknek szigorú irányelveik vannak, és általában kemény álláspontot képviselnek a felnőtteknek szóló tartalom vagy a szexuális zaklatás terén, győződjön meg arról is, hogy gyermekei nem osztanak-e szuggesztív tartalmat videomegosztó alkalmazásokban, mivel ez nem kívánt figyelmet vonzhat.

Hasonlóképpen fontos, hogy megbizonyosodjon gyermekéről nem oszt meg tartalmat, ami potenciálisan kínos vagy gyors zaklatás lehet társaiktól. Minden gyermek olyan dolgokat csinál, amelyek kínosak, amikor felnőttként visszatekintenek, de amint megbeszéltük, az internet tartalma széles körben megosztható, és talán örökre körülötte is. Győződjön meg arról, hogy a gyermekei által megosztott videók tartalmaznak-e tartalmat nem lennének zavarban hogy később láthassa máshol.

Trágárság és nyelvszűrők

Az élet egy pontján gyermekei trágár szavakat hallanak. De van nincs szükség arra, hogy az internetes profán nyelvnek tegye ki őket, és vannak olyan lépések, amelyeket szülőként megtehetsz annak érdekében, hogy korlátozzd az átok szavak előfordulását a gyermek online életében.

A szülők külön szolgáltatásokat tölthetnek le, például WebPurify, melyik automatikusan blokkolja a profán szavakat más véletlenszerű karakterekkel. A WebPurify a normál webböngészőkön működik, így még akkor is, ha gyermeke szabadon uralkodik online, akkor is korlátozhatja a nyelvet, amelynek ki vannak téve..

Könnyű bekapcsolni a trágár szűrőt a közösségi oldalakon, a Facebook-on

A közösségi oldalak, például a Facebook lehetővé teszik a szülők számára moderálja a nyelvet gyermekeiket az oldal moderálás funkciójuknak teszik ki. Ebben a szolgáltatásban, a blokkolt szót tartalmazó bejegyzés nem jelenik meg.

Ebben a kevéssé ismert szolgáltatásban a szülők választhatnak erősen mérsékelt trágárság, amely kivág minden ismert átokszót, vagy megtehetik adja meg, mely szavak vannak blokkolva, mint például a „verekedés” vagy az „erőszak”, amelyeket esetleg nem fognak fel a trágár szűrők. Ezzel eljuthatunk a következő tippünkhöz, amely segít ellenőrizni, hogy gyermeke erőszakos tartalomnak van-e kitéve.

Korlátozza az erőszakos tartalomhoz való hozzáférést

sajnálatos módon, sok erőszakos tartalom van online. Ez a harcok jeleneteitől az állatok bántalmazásáig terjedhet, és ez sokkolja és hatással lehet a gyermekére. Valószínűleg a legmagasabb kockázatú webhelyek, amelyek gyermekét erőszaknak tehetik ki, a felhasználók által létrehozott tartalmi webhelyek, például a YouTube.

Bár a YouTube szigorú irányelvekkel rendelkezik és erőszakos tartalom eltávolítására törekszik, néha még mindig online marad néhány percig vagy óráig, mielőtt eltávolítanák. Szerencsére a YouTube felismeri ezt a problémát, és ennek eredményeként, elindították YouTube Kids.

A YouTube Kids kifejezetten gyermekbarát tartalomhoz készült

A YouTube Kids egy letölthető alkalmazás Android és iOS eszközökön, amely a biztonságosabb élmény a gyermekek számára. A YouTube csapata aktívan azonosítja és eltávolítja a gyermekek számára alkalmatlan tartalmat, így a szülők nyugalmat élvezhetnek, amikor gyermekük új videókat keres..

Győződjön meg arról, hogy az alkalmazáson belüli fizetésekhez való hozzáférés korlátozott

Lehet, hogy ez a következő lépés nem közvetlenül érinti gyermeke online biztonságát, de komoly fejfájást okozhat a szülőknek, és a jövőben érvényesítheti a bevált gyakorlatokat.

Ha hagyja, hogy gyermekei az okostelefonját játsszák, esély van rá alkalmazáson belüli vásárlásokat végezhet amelyeket közvetlenül az Ön tárolt fizetési módjára számlázunk. Ennek megakadályozása érdekében győződjön meg arról, hogy minden olyan alkalmazást engedélyez, amelyen gyermekei játszhatnak az eszközén nem tartalmaz játékon belüli pénzeket.

Még azt is fontolgathatja, hogy megvásárolja gyermekeit saját gyermekbarát eszközük, mint a Amazon Fire 7 gyerekeknek, amely egy 7 hüvelykes tablet, amely tökéletes játékhoz és alkalmazások használatához. A készülék előzetesen gyerekbarát játékokkal és teljes szülői felügyelettel rendelkezik, hogy megakadályozza a nem kívánt kiadásokat!

Beszélj a torrentezésről!

Hacsak soha nem nézett filmet DVD-n vagy moziban, valószínűleg látta a fenti hirdetést a kalózkodás és a torrentezés ellen. A torrentezés a fájlok online peer-to-peer terjesztésének egyik módja. Számos torrentező webhely létezik, ahová a felhasználók filmeket, zenét, fényképeket, játékokat és egyebeket töltenek fel. Ezek csábítóak lehetnek a gyermekek számára (& felnőttek), akik szeretnék letölteni kedvenc előadójuk legújabb albumát vagy ingyen játszani kedvenc játékukat.

Az a baj, a torrentezés technikailag törvénytelen. Sok ilyen fájlt licenc nélkül adnak meg, amelyet általában a tartalom törvényes megvásárlásakor adnak meg. Noha a torrentezés az interneten elterjedt és mindennapos, a legtöbb országban még mindig törvényellenes. Így a biztonságos letöltés egyetlen módja a VPN használata.

Másodszor, sok torrentelő oldal képes tegye ki gyermekei eszközeit az adataikat ellopó vírusoknak. Ez problémát jelent, mivel még a felnőtteket is könnyen át lehet csapni korrupt fájlok letöltésére vagy olyan híres torrent-oldalaknak tűnő adathalász webhelyek letöltésére. Ez gyakran előfordul például a kalóz-öbölnél.

A Bloktnál nem nézünk rosszallóan a torrentezés ellen, de a legjobb, ha a gyerekei nem teszik meg, mert problémákat okozhat az internetszolgáltatójával, ha nem VPN-en keresztül teszik ezt.

Ha meg akarja csinálni, akkor használjon olyan vpn-t, mint a NordVpn, az Expressvpn vagy egy másik, a torrentezést támogató vpn szolgáltatást.

Hivatkozások

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me