A biometrikus felismerési rendszerek ma mindenhol felbukkannak. Nem is olyan régen, mint a rendszerek ujjlenyomat-szkennerek, retina szkennerek, és arcfelismerő fantasztikus új technika volt kémfilmekből vagy SciFi-regényekből. Most mindenhol vannak.

Ebben a bejegyzésben megnézzük a A biometria általában. Ezután megnézünk három ma használt biometrikus felismerési rendszert, hogy lássuk adatvédelmi vonatkozások hoznak. E bejegyzés végére jól megismerheti a különféle biometrikus rendszerek erejét és az általuk magukkal hozott adatvédelmi fenyegetéseket.

Mi is pontosan a biometrikus szűrés?

Mindannyian hallottuk a biometria kifejezést. De hogy pontosan mit jelent? Ha felkeresi a Biometrikus Intézetet, megtalálja a kifejezés hivatalos meghatározását, amelyet a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (más néven ISO)

Az ISO meghatározza a biometrikus adatokat (vagy formálisabban a biometrikus felismerést):

„Az egyének automatizált felismerése biológiai és viselkedési jellemzőik alapján.” ISOISO

A biometrikus felismerési rendszer egy vagy több biometrikus jellemző mérésével működik az egyén azonosítására.

Az ISO meghatározza a biometrikus jellemzőt:

„Az egyén biológiai és viselkedési jellemzői, amelyekből megkülönböztető, megismételhető biometrikus jellemzők vonhatók le a biometrikus felismerés céljából.” ISOISO

Egyszerű angol nyelven a Biometrics a módja gépek az emberek felismerésére jellemzők alapján mint például a szemükben lévő erek mintázata vagy a gépelés módja.

Az elmúlt pár évben, A biometrikus felismerő rendszerek mindenhol felbukkantak. Valószínűleg most van a zsebében. Az ujjlenyomat-leolvasó, amely lehetővé teszi egy érintéssel oldja fel okostelefonját egy biometrikus felismerési rendszer. Ez a fajta biometrikus rendszer nagyszerű időmegtakarítás, amely a magánélet védelmét is szolgálja azzal, hogy megnehezíti a sznobok bejutását a telefonba.

Arcfelismerő rendszerek

A Élő arcfelismerés (LFR) rendszer, amelyet a Londoni Fővárosi Rendőrség biometrikus felismerési rendszer. De ez gombóc – személyes adatok feltöltése a gigabájt által és csökkenti a személyes adatvédelmet a rendőrség figyelmeztetésével, hogy állítsák meg és kérdezzék meg azokat az embereket, akik szerint a rendszer úgy néz ki, mint az ismert bűnözők.

Ebben a cikkben különféle biometrikus felismerési rendszereket vizsgálunk meg, hogyan működnek, és milyen hatás valószínű a magánéletünkre ahogy használatuk szélesebb körben elterjed.

A biometria típusai

Amikor elkezdtük dolgozni ezt a cikket, engem (a szerzőt) meglepett a az emberi jellemzők száma amelyeket most a biometrikus felismerési rendszerek használnak. Itt található a Biometria ábécé szerinti felsorolása, a Biometrikus Intézet webhelyén leírtak szerint:

 • DNS
 • Dinamikus aláírások
 • Fül alakúak
 • Arcok
 • Ujjlenyomatok
 • Ujj geometria
 • Gaits
 • Kézi geometria
 • Írisz-felismerés
 • Szagok
 • Retina vénák
 • Statikus aláírások
 • Gépelési stílusok
 • Vénaminták
 • Hang (hangszóró) azonosítása
 • Hang (hangszóró) ellenőrzés / hitelesítés

Itt nem kíséreljük meg megmagyarázni ezeket a biometrikus adatokat. Beszélünk azonban egy kicsit ezek közül háromról, amelyek a cikk további részében szerepelnek.

Ujjlenyomat-szkennerek

Az ujjlenyomat-szkennerek a gerincek és völgyek mintázata (perciae-nak hívják) az ujjai hegyén hogy azonosítsalak.

Retina szkennerek

A retina szkennerek a a vénák mintázata a szemed hátsó részén hogy azonosítsalak.

Arcfelismerő rendszerek

Az arcfelismerő rendszerek elemzik az Ön arcvonások és konvertálja az adatokat olyan formába, amely felhasználható az Ön azonosítására. Különböző megközelítések léteznek, többek között helyi jellemzők felismerése és sajátfelületek.

Nem kell belemerülnünk e biometria technikai részleteibe, hogy megvalósítsunk egy dolgot. A jelszavaktól vagy a PIN-kódoktól eltérõen a Biometrika az nem olyasmi, amin könnyen változtathat. Ez erős utakat tehet rájuk a magánélet védelme, hanem oda is vezethet nagy problémák mint később megbeszéljük.

A biometria hatása – hatékonyság vs adatvédelem

Mint minden technológia, a Biometrika is lehet előnyös vagy káros, felhasználásának módjától függően.

Minden bizonnyal több hatékony hogy kinyitja a telefonját a érintés az ujjával mint ha beírna valamilyen kódot vagy megrajzolna valamilyen mintát a képernyőn.

Biztosan a retina szkenner az épülethez való hozzáférés ellenőrzése hatékonyabb, mint egy emberőrnek fizetni az ajtónál lévő személyi igazolványokért.

Hatékonyság és adatvédelem

Kétségtelen, hogy hagyja, hogy egy arcfelismerő rendszer gyanúsítottakat keressen a járókelőkön hatékonyabbt, mint a rendőrség lenyomozás rossz fiúk a régimódi módon.

De a hatékonyság ezen típusainak mindegyikének megvannak a maga költségei az elveszett magánéletben.

Az ujjlenyomat-érzékelő a telefonon

A telefon ujjlenyomat-feloldásához meg kell tennie a vonat a telefon hogy felismerje az ujjlenyomatát. Csak egy pillanatig tart, és nagyon kicsi adatvédelmi kockázatnak tűnik. Mind a Google, mind az Apple speciális hardvert és szoftvert használ elemezze és tárolja az ujjlenyomat-adatait telefonjaikon. Mint Android Central fogalmaz:

„A Google az Ön ujjlenyomat-adatait a lehető legbiztonságosabb módon tárolja a jelenlegi technológiával.” Android CentralAndroid Central

Amikor te nyomja meg az ujját az érzékelő számára az a speciális hardver és szoftver eldönti, hogy ez egyezik-e vagy sem. Az egyetlen információ ami kijön abból a hardverből és szoftverből van-e meccs vagy sem. Az alkalmazások nem látják az ujjlenyomatát. Sem a Google, sem az Apple, sem azok a gyártók, akik gyártják és értékesítik a telefonokat.

Ez a biometrikus adatok olyan jóindulatúnak tűnik, mint bárki kérheti.

A Retina keresések használata hitelesítéshez / hozzáféréshez

A retina szkennerek és más, a biztonsági alkalmazásokban használt biometrikus rendszerek (például belépés titkos földalatti kémközpontba) erős biztonság. A retina átvizsgálása szélsőséges intézkedéseket igényel.

A retina szkennerek azonban jelentősen nagyobb adatvédelmi kérdések mint a telefon ujjlenyomat-olvasója. Ez azért van, mert ezek a rendszerek szinte mindig több személyes információt tartalmaznak nem csak a retina átvizsgálása. És általában más szkennerekhez és néhány központi számítógépes rendszerhez vannak csatlakoztatva.

Gondoljon ennek logisztikájára. Tegyük fel, hogy három bejárattal rendelkező létesítménye van, és 20 ember van, akiknek hozzáférniük kell a létesítményhez. Legalább szükség van a az emberek rendszerből való eltávolításának képessége ha kilépnek, kirúgnak, meghibásodnak, ellenséges ügynökök viselik őket, bármi. Ehhez pedig képesnek kell lennie arra azonosítsák sajátos biometrikus jellemzőiket. A rendszer átöblítése és átképzése mindenkivel, akinek bármikor hozzáférésre van szüksége a személyzet változásakor, igazi fejfájást jelentene.

Tehát végül a Biometrikus rendszer hogy tartalmaz Biometrikus jellemzők mert minden személy akit az adott belépési ponton hitelesíteni kell, valamint valamilyen módon azonosítani, hogy melyik személy mely tulajdonságokhoz tartozik.

Biometrikus rendszer – Forrás: Shutterstock.com

Mivel több bejárattal rendelkezik, meg kell az összes biometrikus rendszered valamilyen központi vezérlőponthoz csatlakozik. Ellenkező esetben minden egyes belépési ponton külön-külön kell képeznie és kezelnie a biometrikus rendszert.

Ennek eredményeként most megvan több személyazonosításra alkalmas információ (PII) minden egyes személyről központilag irányított rendszerben de több távoli biometrikus rendszerhez kapcsolódik. Ez az elrendezés sokkal sebezhetőbb, mint a telefonos példa. Ha valaki csapkod az egyik kapcsolatba, vagy felforgatja a központi számítógépes rendszert működtető személyt, egy nagyon sok privát információ lesz sebezhető.

Arcfelismerő rendszerek használata nyilvános helyek beolvasásához

Kombinálás Arcfelismerő rendszerek térfigyelő kamerákkal nyilvános helyeken valóban segíthet a rendőrség felkutatja a rosszfiúkat. Még a keresett gyanúsítottaknak is néha ki kell menni a nyilvánosság elé. Ahelyett, hogy a nyomozók fáradságosan próbálnák nyomon követni a rosszakat, egy olyan rendszer képes, mint a londoni LFR pásztázza a tömeget arra várva, hogy egy gyanúsított elkalandozzon. Egy ilyen rendszer képes lenne óriási időt és erőfeszítést takaríthat meg a rendőrségen.

De gondold át, hogyan működik ez. A rendszer átvizsgálja az arcokat mindenki közül, aki a kamerák előtt halad el, hogy megnézze gyanúsítottak adatbázisa. Ha a rendszer úgy gondolja, hogy talált egyezést, információt továbbít egy rendőrnek, aki eldönti, hogy kihallgatja-e az illetőt. Íme egy idézet a Fővárosi Rendőrség LFR weboldaláról:

„A rendszer észlel egy arcot, elkészíti annak digitális változatát, és a megfigyelési listához keresi; ahol meccset készít, riasztást küld a helyszínen tartózkodó tisztnek.

A tiszt összehasonlítja a kameraképet és az őrlista képét, és eldönti, megáll-e és beszél az illetővel. Mindig elmagyarázzuk, miért állítottunk meg valakit; adunk nekik egy röpcédulát is, amely elmagyarázza, hogyan vehetik fel velünk a kapcsolatot, és kérdezhetnek utána.

A rendszer csak a figyelőlistának megfelelő arcokat fogja megtartani, ezeket 30 napig őrzik, az összes többi azonnal törlődik. Töröljük az összes többi adatot a figyelőlistáról és a felvett felvételeket.

Bárki megtagadhatja a beolvasást; nem bűncselekmény, és nem tekinthető „akadályozásnak”, ha aktívan kerüljük a beolvasást. ”

Fővárosi Rendőrség LFRFővárosi Rendőrség LFR

Más szavakkal, mindenki potenciális gyanúsított. Ha a rendszer úgy gondolja, hogy valakinek látszik a figyelőlistán,

 • Egy tiszt megállíthat és kihallgathat
 • Arcát 30 napig tároljuk a rendszer adatbázisában
 • Önön múlik, hogy aktívan kerülje-e a beolvasást, ha meg akarja védeni a magánéletét

Mi romolhat el? Egyrészt a rendszer köztudottan rosszul tudta azonosítani a bűnözőket. Például állítólag helytelenül azonosított 2000 embert bűnözőként egyetlen focimeccsen 2017-ben. Egy másik jelentés azt állítja, hogy 2017 és 2019 között a rendszer tévesen azonosították ártatlan emberek, mint bűnözők az adatbázisából Az idő 96% -a.

Legalább te nem kerülne bajba aktívan elkerülve a beolvasást. Jobb? Ezt mondja az LFR honlapja. De a Mail Online, ez történhet valójában, ha meg meri tagadni a vizsgálatot:

A rendőrség megállt a férfi, kényszerű hogy álljon egy fényképért, és megbírságolták neki 90 fontot garázdaságért. Annak ellenére, hogy még mindig az LFR honlapján olvasható, a Mail történet rámutatott erre,

“A tisztek korábban ragaszkodtak ahhoz, hogy az emberek elutasítsák az átvizsgálást, mielőtt később tisztáznák, hogy bárki, aki megpróbálja elkerülni a szkennereket, megállítható és átkutatható.” Mail OnlineMail Online

A Scotland Yard szóvivője erre a konkrét eseményre vonatkozó kérdésére alapvetően ezt mondta aktívan elkerülhetné a beolvasást, de ha mégis, a rendőrség ezt megfontolhatja gyanús és megállítom, hogy kihallgassalak.

Vagyis bárhol, ahol a rendőrség tesztelte ezt a rendszert, nem volt valódi magánéleti joga. Ön akaratlan tesztalany volt egy hihetetlenül pontatlan rendszerben, amely hozzáadhatta arcát a bűncselekmény gyanúsítottjaival kapcsolatos információk adatbázisához.

Adatvédelmi jogok – Forrás: Shutterstock.com

Mivel 2019 augusztus, a Fővárosi Rendőrség próbák a Az LFR rendszernek vége, a rendőrség pedig arról dönt, hogy a rendszert operatívan telepítik-e.

Mi történik, ha ez a rendszer vagy egy hasonló működésbe lép Londonban vagy az egész Egyesült Királyságban? Vannak hatalmas számú CCTV kamera országszerte, amely csatlakoztatható a rendszerhez. Lehetséges lenne nyomon követni az ország mindenkit a mindennapi életük során. A megfogható információk mennyisége óriási, ami megteremti azt, amit a legtöbben tartanának a magánélet hatalmas megsértése.

A legfrissebb információkról ennek megtekintéséről keresse fel a Big Brother Watch Face Off-page.

Teljes körű hatékonyság vs adatvédelmi kompromisszumok

A biometrikus felismerési rendszerek előző három példája szépen lefedi a a kompromisszumok teljes skálája ezek a rendszerek a hatékonyság és a magánélet között.

A Ujjlenyomat-felismerő rendszer egy okostelefon ad a növeli a hatékonyságot a telefon virtuális használatával nem veszélyezteti a magánéletét. Amennyire felfedezhetjük, nincs mód arra, hogy az ujjlenyomatával kapcsolatos adatok kiszivárogjanak a telefon hardveréből és szoftveréből, amelyet az ujjlenyomatának rögzítésére használ. Úgy tűnik, hogy a biometrikus felismerési rendszerek ilyen típusúak minden előny hátrány nélkül.

Kompromisszumok – Forrás: Shutterstock.com

A Retina szkennerek titkos földalatti bázisának biztosítására használták inkább a vegyes táska. Ezek megkönnyítik a belépést a bázisra. Ők távol tartják a rossz fiúkat, hacsak nem tudnak igazán elvinni extrém intézkedések a szemgolyó másolatának megszerzéséhez.

Ahhoz azonban, hogy praktikus legyen, ez a fajta rendszer valószínűleg több személyes és privát információt tartalmaznak mint az ujjlenyomat-leolvasó. Emellett sebezhetőbb lesz a hackelés vagy az egyszerű adatlopás ellen, mint az okostelefon rendszere.

Feltéve, hogy valamikor elég pontosak lesznek, hogy számíthassanak rájuk, Arcfelismerő rendszerek mint az LFR-nek van egy nagyon különböző profilú. Lehetnek nagyon hatékony a kormánynak, és esetleg Nagyon hasznos az egész társadalom számára.

De az e rendszerek által vizsgált ártatlan egyének számára csak a a magánélet elvesztésének kilátása, egy mindent látó, mindent tudó kormány kísértetével, amely figyelemmel követi mindazt, amit tesznek, és időnként véletlenül szitálja rájuk a rendőrséget.

Adatvédelmi VPNAdatvédelmi aggályok

Még egy dolgot szem előtt kell tartani. Mint korábban említettük, a biometrikus adatok az alapvetően különbözik a jelszavaktól vagy számlaszámokat. Ha ellopják a jelszavát vagy a számlaszámát, megváltoztathatja azokat.

Minél több biometriát használnak, annál több hely a mi ujjlenyomatok vagy retina vizsgál vagy más biometria lesz tárolt. Ha valahol tárolják őket, akkor valószínű, hogy előbb-utóbb ellopják őket.

Mi a fenét fogunk csinálni, amikor a a rossz fiúknak vannak másolataik biometrikus adatainkról? Nem változtathatja meg az ujjlenyomatát vagy a retina erét, mint jelszavával. Ha valaki megteheti vásárolja meg a biometrikus adatokat néhány dollárért a Sötét Weben jól és valóban cseszünk.

Következtetés

A biometria és a biometrikus felismerési rendszerek csak erre mennek erősebbé válnak és gyakoribb. Ez a bejegyzés csak felkapta a felszínét annak, amit ezek a rendszerek megtehetnek. Ennek ellenére látta a típusú kompromisszumokat kínálnak ezek a rendszerek.

Következtetés - Forrás: Shutterstock.comKövetkeztetés – Forrás: Shutterstock.com

Mindannyiunkra tartozik, hogy a biometrikus rendszerek mutatós marketingjén túlra kell tekintenünk, hogy lássuk költségeiket elveszett magánélet. Az egész társadalmunkra hárul a döntés mit adatokat lehet gyűjteni, aki összeszedheti, és mit meg fogjuk tenni, amikor ezeket a megváltoztathatatlan biometrikus adatokat ellopják.

P.S – Jegyzet a Blokt.com-tól:

Ha érdekel személyes adatainak védelme, akkor most néhány dolgot megtehet.

 • Kap egy vpn-t – A vpn megvédi az internetszolgáltatók szimatolásától, és lehetővé teszi filmek streamelését, torrentek letöltését, online kaszinókban való játékot vagy kriptotőzsdék kereskedését. Nézze meg a legjobb vpn cikkünket további információkért.
 • Használjon biztonságos böngészőt – További információkért olvassa el a böngésző útmutatónkat, de a bátor böngészőt valóban javasoljuk.
 • Hirdetések letiltása – Használjon AD-blokkolót!

Hivatkozások