Néhány évente új technológiai forradalmak és fejlemények következnek be. Különösen a blockchain, és ez az új társított eszközosztály – a kriptovaluta – készül elhozni jelentős változások mind a vállalati felhasználók számára, mind pedig az adatok tranzakciójának és megosztásának módja a magánéletben.

Valójában a blockchain technológia potenciálisan annyira fontos, hogy kormányok a világ legnagyobb országai közül lehetséges alkalmazásainak kivizsgálása, mint például a kiberbiztonság fokozása, új pénzügyi infrastruktúra biztosítása és a személyes adatok kezelése.

Sokan azonban még mindig nem értik teljesen mi a blokklánc, és egy olyan iparágban, amely tele van mind a tech-speak, mind a pénzügyi szakzsargonnal, ez lehet hihetetlenül nehéz lehúzni egy pontos meghatározása Tehát felmerül a kérdés, hogy mi a blokklánc, miért olyan fontos és hogyan működik. Itt van egy gyors leírás, hogy felgyorsuljon.

Mi a Blockchain?

A blockchain technológiát úgy lehet elképzelni, mint a egyfajta adatbázis – változhatatlan az összes korábbi tranzakció főkönyve amelyek megalakulása óta előfordultak a blokkláncon. Minden tranzakció, amely a blokkláncon történik, az „blokkokban” tárolva amelyek lényegében egy olyan korszak, amelyben tranzakciók történtek a blokkláncon. 

A Bitcoin esetében egy Blokk jellemzően tart körül 10 perc, utána érvényesül. A blokkellenőrzés akkor történik, amikor bányászok, kinek a feladata érvényesítse az új blokkokat a Bitcoin blokkláncon érjen el konszenzust egy új blokkról. Ez lényegében azt jelenti, hogy minden releváns a felek van egyetért a blockchain egyetlen verzióján – és ha ez már eldőlt, akkor az válik lehetetlen megfordítani.  

Mivel a blokklánc másolatai megosztott között sok hálózati csomópont, hihetetlenül nehéz meghamisítani a blockchain bármelyik lemezét. Az egyik módja annak, hogy egy hacker ezt a gyakorlatban megtehesse, az, hogy megragadja a csomópontok többségének irányítását,51% támad”, Amely lehetővé teheti számukra írják meg a saját verziójukat a történelem a blokklánc. Azonban a gyakran használt protokollok esetében, amelyeket rendszeresen frissítenek; ez hihetetlenül nagy lenne drága és nehéz gyakorlatban. 

Blockchain csomópontok

Ha a a csomópontok többsége Gyere a konszenzus hogy egy a blokk érvénytelen vagy megváltoztatták, az elutasította és nem kerül fel a blokklánc legújabb verziójába. Ezért a konszenzus elérése egy szerves része a blockchain tágabb kontextusban történő működésének megértése.

A hagyományos főkönyvekhez vagy adatbázisokhoz képest, ahol egyetlen fél megváltoztathatta vagy megsemmisíthette az összes rekordkészletet vagy a tranzakciók előzményeit egy központosított belépési ponttól, a blokklánc egy az adatok tárolásának sokkal biztonságosabb módja és tranzakciók végrehajtása.

Mi a különbség a blokklánc és a kriptovaluták között?

Ha elképzeljük a blockchain, mint az internet, gondolhatna kriptovaluták, és egyéb decentralizált projektek, mint a weboldalak tetejére épült. A blokklánc technológia szerves része a kriptovaluták működésének, de nem fordítva. Például könnyen telepíthet egy blockchain alapú megoldást anélkül, hogy elindítaná a megfelelő kriptovalutát.

Ehelyett olyan kriptovaluták, mint pl Bitcoin és Ethereum úgy tervezték leverage blockchain technológia felszámolni a harmadik felek szükségességét, akik hagyományosan megkönnyítik és garantálják az ügyleteket és az értékcserét.

Blockchain vs Cryptocurrencies

Ezért, míg korábban a központi kormányoknak vagy bankoknak az érték garanciájaként kellett eljárniuk, és le kellett jelentkezniük a valuta létrehozásában és átutalásában, most a kriptovaluták szolgálnak decentralizált monetáris rendszer vagyis csalásbiztos „bizalmatlan” jellege miatt – vagyis egyik félnek sem kell vakon bíznia a másikban.

Ennek megvalósításának módja az rejtjelezés, a kódolt információátadás tudománya. Ez lehetővé teszi, hogy a kriptovaluta adatok legyenek egyedi és biztonságos, az információ felhasználása a csere alapvető jelzőjeként (arany, élelmiszer vagy kormány által biztosított papírpénz helyett).

A működésének részletei meglehetősen bonyolultak, de lényegében a decentralizált adatbázis vagy a felhasználók közötti token-tranzakciók listája, mindegyik felhasználó nyilvános címmel rendelkezik, ahova tokenek küldhetők. A blockchain esetében a felhasználóknak megvan a sajátjuk privát kulcs amellyel feloldják a címükben lévő zsetonokat, amikor másnak akarják küldeni őket (más szavakkal elköltve őket).

Decentralizált adatbázis – Forrás: Shutterstock.com

Mivel ennek a decentralizált listának (vagy főkönyvnek) minden felhasználónak naprakésznek kell lennie, hogy megakadályozza a tokenek kettős kiadását, minden teljes résztvevő a kriptovaluta hálózaton van egy teljes példány a számítógépükön lévő teljes főkönyvről. Ez a főkönyv blokklánc.

Új blokkok az adatok – tette hozzá ehhez blokklánc mivel több tokent (a pénzként funkcionáló egyedi kriptográfiai egységeket) „bányásznak” vagy kalkulálnak próba-hiba módszerrel. Tehát, amint azt korábban megbeszéltük, végül a főkönyvi adatbázis az egész valuta ökoszisztémájának szekvenciális adat formájában, amely hozzáadódik a túlórához. Digitális valutarendszer esetén, ha a az összes korábbi tranzakció múltbeli nyilvántartása hihetetlenül fontos a számára átláthatóság és méltányosság.

Miért olyan fontos a Blockchain??

A blockchainnek számos oka van robbant a népszerűsége és számos iparág számára forradalmi technológiának nevezték. Míg a blockchain tényleges széles körű megvalósítása még mindig folyamatban van, vannak egyértelműek a blockchain előnyei mindkettőre felhasználók és vállalkozás ügyfelek.

Eltekintve attól, hogy nincs szükség harmadik fél közvetítőire, a blokklánc és a kriptovaluták megnyitják a a korábban lehetetlen lehetőségek teljes skálája. Például kriptográfiai tulajdonságaik miatt a kriptopénzek létrehozására használhatók okos szerződések, amelyek szabályalapúak digitális megállapodások amelyek automatikusan fizetnek az érintett félnek valamilyen esemény alapján (például rossz időjárás esetén a biztosítási kifizetések automatikus feldolgozása).

Mennyire fontos a Blockchain?

A blockchain technológia szintén regény annyiban, hogy biztonságosabb adatbázisokat tesz lehetővé, amelyeket nyom nélkül nem lehet felülírni.

A blokkláncok készítéséhez is használható kriptográfiai analógok hagyományos értékpapírok. Például sok pénzügyi szolgáltató vállalat vizsgálja a fizikai eszközök képviseletét blockchain alapú tokenek, melyekkel szabadon lehetett kereskedni és online lebonyolítani.

Titkosítás

Ezek az eszközök, amelyeket gyakran biztonsági tokenekként emlegetnek, magukban foglalhatják készletek, saját tőke, kötvények, és adósság; vagy fizikai tárgyak, például arany, ezüst, ritkaföldfémek vagy ingatlan. A biztonsági tokenek potenciálja óriási, mivel lényegében gyakorlatilag ezt jelenti bármilyen eszköz lehetne digitális tokenként ábrázolva. Ez jóval nagyobb kereskedési lehetőségeket teremtene, fokozná az áruk világméretű kereskedelmét, és jelentősen növelné egy sor eszköz likviditását.

A blockchain technológia megjelenése nélkül sok ilyen eszköz értelmes képviselete és kereskedelme volt lehetetlen, vagy idő és költségigényes.

A Blockchain a negyedik ipari forradalom?

Számos iparágban megvalósuló átalakító erejének eredményeként ma már sokan hívják a blokklánc technológiát katalizátor a „Negyedik ipari forradalom.’A a dolgok internetét (IoT), mesterséges intelligencia (AI), és gépi tanulás (ML), a blockchain képes arra, hogy nagymértékben javítsa az eszközök tárolásának, az adatok megosztásának és az online tranzakciók módját.

Negyedik ipari forradalom – Forrás: Shutterstock.com

Annak ellenére, hogy némi nemkívánatos figyelmet keltett a kriptovaluták konjunktúráján keresztül, ami a hagyományos pénzügyi világban sokakat szorgalmazott a kiskereskedelmi befektetők védelme érdekében, maga a blokklánc-technológia továbbra is komoly ipar ami még mindig gyorsan nő.

Összefoglalva tehát a blockchain tech a biztonságos eszközök nak nek adatátvitel és biztosítja átláthatóság decentralizált rendszerben, és ezek a tulajdonságok egy teljesen új lehetőséget kínálnak a jövőbeni technológiai alkalmazások számára.

Hivatkozások