Anul 2020 a fost fructuos pentru evenimente criptografice notabile: reducerea la jumătate a Bitcoin, întreaga cursă pe piață criptografică, creșterea sectorului DeFi și atât de mult așteptata versiune Ethereum 2.0. Am pregătit elementele esențiale ale Ethereum 1.0 și am explicat ceea ce Ethereum 2.0 va surprinde industria criptografică anul acesta.
Problemele principale ale Ethereum 1.0
Lansat în 2015, blockchain-ul Ethereum își propunea să aducă noua eră a Internetului, dezvăluind în același timp potențialul contractelor inteligente. După cum putem vedea astăzi, cofondatorul Vitalik Buterin împreună cu echipa Ethereum au reușit să implementeze omniprezent contracte inteligente. Ethereum devenise platforma de bază pentru implementarea aplicațiilor descentralizate (dApp) cu mult înainte ca Justin Sun să introducă TRON și Dan Larimer să lanseze EOS. Începând de astăzi, mii de dApp-uri sunt construite pe blockchain-ul Ethereum, îmbunătățindu-și continuu ecosistemul.
Cu toate acestea, menționatele EOS și TRON păreau să devină adversarii demni ai Ethereum sau așa cum numeau „ucigașii Ethereum”. Au adus o nouă viziune asupra utilizării în masă a contractelor inteligente, introducând în același timp medii descentralizate mai scalabile și rapide dezvoltatorilor de dApp.
În decembrie 2018, platforma TRON a depășit Ethereum în utilizarea dApp. În ciuda acestui fapt, proiectul lui Justin Sun nu a putut elimina Ethereum de pe tronul descentralizat. Ethereum rămâne regele contractelor inteligente care astăzi cucerește rapid piața finanțelor descentralizate (DeFi). Și odată ce Ethereum 2.0 va fi lansat, nimeni nu îl poate opri.
Totuși, să începem cu probleme care în prezent împiedică Ethereum 1.0. Acestea sunt:
- Taxe pe gaz
- Lipsa unei scalabilități mai mari
- Viteza redusă a tranzacției
Taxe pe gaz
Dezvoltatorii DApp, împreună cu utilizatorii de dApp, se împiedică de o problemă extraordinară – taxele mari pentru gaz. De ce sunt taxele de gaz atât de mari în rețeaua Ethereum? La fel ca Bitcoin, Ethereum folosește un algoritm consens de dovadă a muncii (PoW) care necesită o putere de calcul mare pentru a genera blocuri și a procesa tranzacții. În consecință, minerii care mențin activitatea corectă a întregului sistem trebuie recompensați.
Mai mult, în 2020, piața DeFi a crescut prețul gazului până la cer. Pe fondul unei creșteri a limitei de gaze (a crescut la 12,5 milioane în iulie 2020), numărul tranzacțiilor zilnice pe rețeaua Ethereum a depășit 1,26 milioane.
Nu există o cantitate fixă de gaz care ar trebui încărcată. De fapt, depinde de dvs. să specificați prețul la gaz. La rândul lor, minerii pot alege tranzacțiile pe care doresc să le proceseze. Prin urmare, tranzacțiile cu taxă mai mare pentru gaz vor fi procesate mai repede. Prețul mediu al gazului este de aproximativ 20 Gwei sau 0,00000002 ETH, dar poate crește drastic din cauza traficului ridicat din rețea.
Scalabilitate
Scalabilitatea este un punct de durere cu majoritatea registrelor distribuite. În esență, scalabilitatea este capacitatea unui sistem de a gestiona și gestiona cererea crescută de cereri. Din păcate, rețeaua actuală Ethereum nu este deloc scalabilă. Vă amintiți când notorii Ethereum dApp, CryptoKitties, au încetinit întregul blockchain în 2017? Înapoi la acea vreme, conturile de jocuri CryptoKitties au preluat peste 10% din traficul de rețea pe blockchain-ul Ethereum, care s-a transformat în taxe nebune pe gaz și prelucrarea prelungită a tranzacțiilor.
Ethereum procesează 15 tranzacții pe secundă (tps) – ceea ce este destul de puțin. Doar câteva numere care reflectă o situație a tranzacției din lume.
- Potrivit Visa, se poate prelucra 65.000 mesaje de tranzacții pe secundă
- Bitcoin poate gestiona aproximativ 7 tranzacții pe secundă
- În 2020, EOS a atins 3.000 tps și 9.656 tps pe rețeaua de teste Jungle
Soluții cheie
După cum se spune, dacă nu știți de unde să începeți, reveniți la început. Zvonurile despre migrația Ethereum de la algoritmul de consens PoW la PoS au apărut în urmă cu aproape trei ani. De atunci, rețeaua se îndreaptă spre tranziția PoS. Ideea îmbrăcării a fost discutată timp de trei ani consecutiv și părea să intre în vigoare în cele ce urmează Ethereum 2.0.
Foaia de parcurs Ethereum 2.0
Doar pentru a obține toate fazele către lansarea Ethereum 2.0 direct:
- Frontieră (etapa inițială a rețelei Ethereum)
- Gospodărie (etapa pe care am văzut-o în 2018)
- Metropolă. Această etapă constă din două subetape furci dure Bizanț și Constantinopol. În prezent suntem în acest stadiu.
- Ethereum 2.0 sau cum se mai numește, Seninătate etapa constă, de asemenea, din trei subfaze.
- (i) Faza 0. Serenity introduce Ethereum Beacon Chain, care va ajuta rețeaua să migreze de la PoW la PoS.
- (ii) Faza 1. Ethereum Sharding
- (iii) Faza 2. Integrare eWasm (Ethereum Flavored WebAssembly). eWASM va permite executarea mai rapidă a codului și va trebui să aducă îmbunătățiri semnificative unui mediu de dezvoltare.
Tranziție Dovadă de miză (PoS)
Serenity va folosi algoritmul Dovadă de miză (s-ar putea să-l cunoașteți și ca „Casper”). O astfel de tranziție globală va aduce beneficii atât utilizatorilor obișnuiți, cât și dezvoltatorilor de dApp care trebuie să plătească taxe mult mai mici. De fapt, nu vor exista deloc taxe pe gaz, deoarece PoS nu necesită minerit. Fără mineri – fără recompensă minieră – fără taxe mari. De asemenea, nu este nevoie să achiziționați platforme miniere scumpe. Drept urmare, economisiți o avere în costurile de energie de calcul și facturile de energie electrică.
Dovada muncii (PoW) | Dovada mizei (PoS) |
Pentru a descoperi un bloc, minerii trebuie să cheltuiască prea multă putere de calcul. | Nu este nevoie de platforme miniere puternice. Creatorul blocului este ales de un algoritm (în funcție de miza validatorului). |
Primul miner care descoperă întâmplător un bloc primește o recompensă. | Cu miza ETH și devenind un validator, veți fi recompensat cu ETH suplimentar printr-o rată a dobânzii la nivel de rețea, precum și să primiți o parte din taxele de tranzacție în rețea. |
Un atac de 51% este posibil dacă computerul unui miner este mai puternic decât computerele altor participanți la rețea. | Un atac de 51% este posibil dacă un validator controlează 51% din totalul ETH din rețea. |
În loc de mineri, există validatori care produc blocuri și întrețin rețeaua. Pentru a deveni unul, trebuie să mizați minimum 32 ETH. Pe scurt, validatorii trebuie să urmeze anumite proceduri pentru a produce blocuri. Ar trebui să blocheze niște ETH și să voteze următorul bloc. Ponderea unui vot depinde de mărimea unei mize. Odată ce blocul este verificat și adăugat la blockchain, validatorii sunt recompensați cu monede ETH suplimentare.
Lanțul Beacon
Lanțul Beacon are scopul de a fi un supraveghetor al unei rețele Ethereum 2.0. Va coordona tranziția lină de la PoW la PoS, va atribui validatori și va atesta munca lor. Lanțul de balize va fi, de asemenea, responsabil pentru comunicarea corectă a fragmentelor și a mașinii virtuale.
Potrivit consilierului și cercetătorului Eth 2.0, Ben Edgington: „Există o serie de aspecte în acest sens: gestionarea validatorilor și mizele acestora; nominalizarea propunerii de blocuri alese pentru fiecare fragment la fiecare pas; organizarea validatorilor în comitete pentru votarea blocurilor propuse; aplicarea regulilor de consens; aplicarea de recompense și penalități validatorilor; și, fiind un punct de ancorare pe care cioburile își înregistrează stările pentru a facilita tranzacțiile între cioburi. ”
Zdrobire
Fragmentarea va aduce în cele din urmă scalabilitate, viteză mare de tranzacționare și randament către Ethereum. În esență, sharding-ul este o soluție de scalare menită să împartă rețeaua în 64 de fragmente. Fiecare fragment va putea procesa tranzacții simultan și concomitent cu alte fragmente. Evident, toate cioburile sunt legate de lanțul principal Ethereum, astfel încât să formeze un arbore Merkle. Totuși, fiecare fragment acționează ca un blockchain separat.
Fragmentarea permite fiecărui fragment să stocheze tranzacțiile. Și, deoarece este sigur criptografic, aceste tranzacții pot fi returnate înapoi în lanțul principal în orice moment. Contul Ethereum va fi atribuit fiecărui fragment. Problema este că fiecare cont Ethereum poate tranzacționa cu alte conturi din același fragment. Ideea comunicării cross-shard poate fi lansată în următoarele faze.
Vitalik Buterin explică fragmentarea în termeni simpli: imaginați-vă că Ethereum a fost împărțit în mii de insule. Fiecare insulă își poate face propriul lucru. Fiecare dintre insule are propriile sale caracteristici unice și toți cei care aparțin acelei insule, adică conturile, pot interacționa între ei și se pot răsfăța în mod liber cu toate caracteristicile sale. Dacă vor să contacteze alte insule, vor trebui să folosească un fel de protocol.
Lansarea Ethereum 2.0
Întrebarea finală și esențială este: când va fi lansat Ethereum 2.0? În timpul sesiunii recente Reddit Ask Me Anything (AMA) cu Vitalik Buterin și echipa de dezvoltare Ethereum 2.0, Justin Drake a spus că echipa va spera să lanseze Etapa 0 Eth2 până la 30 iulie 2020, chiar la cea de-a cincea aniversare a Ethereum. Buterin a menționat că „în prezent se desfășoară o mulțime de optimizări cu Faza 0, pe care vom continua să o perfecționăm în următoarele câteva luni”.
Mai târziu, dezvoltatorii Ethereum Foundation au confirmat oficial lansarea contractului de depozit ETH2 și au numit și data creării blocului Genesis.
actualizare rapidă eth2 nr. 19https://t.co/ruz3PQJXd1
Specificațiile v1.0.0 lansate
Mainnet launchpad live &# 128640;
Mulțumim nenumăraților cercetători, ingineri, colaboratori de specificații și membrilor comunității care au făcut ca acest lucru să se întâmple
– dannyryan (@dannyryan) 4 noiembrie 2020
Conform specificațiilor v1.0.0 a celei de-a doua versiuni a protocolului, blocul Genesis va fi lansat pe 1 decembrie la 12:00 UTC. Această dată a fost stabilită inițial pentru 3 ianuarie 2021.
Contractul de depozit vă permite să trimiteți ETH din rețeaua existentă la ETH2, confirmând puterile jucătorilor.
Pragul minim pentru participarea la miza Ethereum 2.0 este de 32 ETH. Condiția pentru lansarea rețelei principale Ethereum 2.0 este participarea a 16 384 de validatori, care până la data stabilită trebuie să fi contribuit în total 524 288 ETH.
Concluzie
Îmbunătățirile viitoare vor actualiza nu numai Ethereum, ci și întreaga industrie blockchain: sectorul finanțelor descentralizate (DeFi), industria jocurilor, sectorul de dezvoltare blockchain și multe altele. Inutil să spun că toate aceste actualizări necesită timp și resurse umane, dar se pare că Ethereum se descurcă excelent. Și, la fel ca în cazul contractelor inteligente, Ethereum va revoluționa din nou industria criptografică.